0
Kosár0 Ft

  A kosár üres.

  Összesen : 0 Ft

  MENÜhelloklima      
  0
  ...

  Mit mutat meg a bivalencia érték, bivalens fok?

  energiabesorolasKlímavásárlás előtt számos mutatót érdemes figyelembe venni, főleg ha fűtő klímáról van szó. Ilyenek az energiabesorolás (A++, A+, A, B stb.), a COP, SCOP, EER és SEER stb. mutatók, de célszerű figyelmet fordítani a bivalencia értékre is. Ha érdekli, hogy mit mutat meg a bivalens fok, miért fontos, mikor érdemes figyelembe venni és milyen bivalens berendezések léteznek, akkor olvassa el cikkünket!

  Röviden és tömören a bivalencia érték megmutatja, hogy egy klímakészülék milyen legalacsonyabb hőmérsékleten működik a legoptimálisabban, ezzel együtt a leggazdaságosabban. A bivalencia érték alatti hőmérsékleten már csökken a hatékonyság, növekednek a kiadásaink.

  Ha klímát fűtésre keresünk, amely segítségével egész otthonunk hőmérsékletéről gondoskodni szeretnénk, akkor kiemelten érdemes figyelmet fordítanunk erre az értékre, hiszen segítségével meghatározhatjuk otthonunk adottságaihoz és a saját igényeinkhez leginkább passzoló berendezést. Sok esetben a gyártó által meghatározott külső hőmérséklet értékek – amelyen a gyártó szerint még optimálisan működik az adott készülék- téves, hiszen ezeket az adatokat laboratóriumi körülmények között nyerik ki, nem veszik figyelembe a különböző helyiségek és épületek egyedi adottságait. Azok a készülékek, amelyek a gyártó szerint -15 fokig üzembiztosak a valóságban gyakran ezen a hőmérsékleten már nem működnek költséghatékonyan, ezért érdemes minél szélesebb tartományban is kedvezően működő készüléket választani. Például egy laboratóriumi körülmények között -25 fokos külső hőmérsékleten optimálisan működő készülék esetében a valóságban lehet, hogy már -15 fok alatt teljesítménycsökkenéssel kell számolnunk. Bár Magyarországon csak ritkán fordul elő -15 fok alatti hőmérséklet, ha -25 fokon optimálisan működő készüléket választunk, akkor nem lőhetünk mellé.

  Monovalens és bivalens berendezések

  Monovalens készülékről akkor beszélhetünk, amikor a hőszivattyún kívül más berendezés nem járul hozzá a hőtermeléshez, önmagában fedezi az épület teljes hőenergia szükségletét. A bivalens készülékek esetében azonban a leghidegebb napokon kiegészítő berendezésre van szükség. Például extrém hidegben a bivalens klímaberendezés mellett érdemes gáz- vagy villamos fűtést alkalmazni a hatékonyság érdekében. A bivalens hőszivattyús rendszerek alacsonyabb beruházási költséggel járnak, üzemeltetési költsége pedig csupán akkor lesz magasabb, ha extrém hideg külső hőmérsékletről beszélhetünk. Hazánkban nem igazán fordul elő -20 foknál alacsonyabb hőmérséklet, sőt még a -20 fokra is ritkán csökken a Celsius, így kiválóan alkalmasak a bivalens klímaberendezések otthonunk fűtésére.

  Bivalens rendszerek típusai

  A bivalens rendszereknek három típusát különböztetjük meg: az alternatív, a soros és az alternatív/soros bivalens rendszert. Az alternatív-bivalens rendszer esetében a hőszivattyú nem működik állandóan, hanem csupán kisebb terhelések esetében aktivizálódik, egy meghatározott terheléshatárt meghaladóan azonban a kiegészítő fűtőberendezés kezd működésbe lépni. A soros-bivalens rendszer esetében elsődlegesen a hőszivattyú működik, a kiegészítő fűtés akkor lép életbe, amikor a hőszivattyú teljesítménye már nem elegendő. A kiegészítő fűtés ilyenkor csupán a szükséges hőmennyiség és a hőszivattyú által termelt energia különbségét biztosítja. Az alternatív/soros-bivalens rendszerek esetében eleinte csupán a hőszivattyú működik, majd a hőmérséklet csökkenésével belép a kiegészítő berendezés is és sorban kapcsolva párhuzamosan működnek. Amikor extrém módon lecsökken a hőmérséklet és a hőszivattyú már nem tudja ellátni a feladatát, akkor a kiegészítő berendezés átveszi a hőszivattyú szerepét is.

  A következőkben két olyan fűtésre is alkalmas klímát ajánlunk, amelyek segítségével nyugodt lehet a legnagyobb téli hidegben is, hiszen kedvező bivalens értékekkel rendelkeznek, A++ energiabesorolásúak és számos egyéb pozitív tulajdonságot tudhatnak magukénak.

  Az egyik ilyen a Gree GWH12ACC Comfort X Multi Inverteres Beltéri Klíma. A Gree fűtésre alkalmas klímája -12 fokos bivalencia értékkel rendelkezik, így hatékonyan felmelegíti otthonát fogcsikorgató hidegben is. A készülék beépített Wi-Fi vezérléssel rendelkezik, így akár munkahelyéről beállíthatja az optimális hőmérsékletet, hogy hazaérve kellemes meleg fogadja. Könnyen kezelhető, távirányítóba épített hőmérővel rendelkezik, hogy a legkényelmesebb használatot biztosítsa. A Gree klímák emellett rendkívül megbízhatóak és modern designnal rendelkeznek. Nem véletlen, hogy a Gree az egyik vezető klíma márka hazánkban is. Ha többet szeretne megtudni a Gree gyártóról, akkor kattintson IDE!

  A másik kedvenc klímánk fűtésre a Cooper & Hunter CH-S12FTXLA-NG Arctic Inverteles Split készüléke. A fűtő klíma -20 fokos bivalencia értékével a legkeményebb teleken is megbízható megoldást nyújt. Számos kényelmi funkcióval rendelkezik, mint a LED kijelző, Wi-Fi vezérlés, időzítő, vagy az I Feel funkció. A Noise Analysis Technology-nak köszönhetően hangtalan működést biztosít, emellett fagyvédelmi funkcióval és intelligens leolvasztással is rendelkezik. A Cooper & Hunter gyár nagy hangsúlyt fektet a technológiai és fogyasztóbarát innovációkra, így a készülékek magas minőségük, modernek és a felhasználók igényeire szabottak.

  Ha segíthetünk megtalálni, hogy az Ön számára melyik a legalkalmasabb klíma fűtésre, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot IDE kattintva!