0
Kosár0 HUF

  A kosár üres.

  Összesen : 0 HUF

  MENÜhelloklima      
  0
  ...

  Klíma karbantartás az egézséges és az energiatakarékos használatért!

  Klíma karbantartásEgyszerűen szuper vagy!

  Látom olyan ember vagy aki szereti ha rendben vannak a dolgai aki szereti ha karban vannak tartva az eszközei és ez nagyszerű! Ezen az oldalon arról tudsz információkat szerezni, hogy miért és hogyan kell karbantartani a klímaberendezéseket.

  A klíma berendezés nem a kinti frisslevegőt fújja be a helységbe, hanem a benti levegőt hűti és forgatja vissza. 

  Éppen ezért a nem megfelelően karbantartott klíma beltéri egységében számos baktérium tenyészetet és gomba telepdhet meg, melyek nem csak kellemetlen szagokat idézhetnek elő de allergiás és egyéb betegségeket is okozhatnak. 

  Főbb szempontok, amiért szükséges komolyan venni a klímakarbantartási feladatok rendszer elvégzését:

  • A klímaberendezések hatékonyabban működnek, ha karban vannak tartva, ezért kevesebb energiát fogyasztanak és hatékonyabban tudnak hűteni, vagy akár fűteni.
  • Ahhoz hogy egészségesen használd a klímaberendezéseket szükséges a rendszeres karbantartás, hiszen a berendezésen rengeteg levegő áramlik keresztül, ami nagy mennyiségben hoz magával szennyeződéseket is. Ezek a szennyeződések idővel lerakódnak a hőcserélő felületén és károsítják a klímaberendezést.
  • A klímaberendezés garanciájának megtartásához szükséges a szakember által végrehajtott rendszeres (gyártó által előírt) karbantartási feladatok elvégzése. A géphez mellékelt jótállási füzet részletesen tartalmazza a garanciára, vonatkozó információkat. A rendszeres klímatisztítás mellett a klímaberendezés élettartama és biztonságos üzemeltetése is hosszú távon fenntartható a rendszeresen elvégzett karbantartási feladatokkal.

  Nem elegendő csak a beltéri egységek tisztása és karbantartása!

  A kültéri egység folyamatosan kivan téve az időjárási viszontagságoknak. Éri a tűző napsütés, áztatja az eső és a hó. A szél a por mellett számos egyéb anyagokat is befúj a lamellák közé, mint a falevelek, szöszök, stb. Amennyiben ezek a szennyeződések nincsenek megfelelően eltakarítva romlik a kondenzátor hőleadó képessége. 

  A kompresszora többet jár, növekszik a klímaberendezés áram felvétele (többet fogyaszt) mindeközben romlik a teljesítő képessége és rövidebb lesz a klíma készülék élettartama.

  A klímaberendezés karbantartásakor az alábbi feladatokat szükséges ellátni.

  • Beltéri egység baktériummentesítése és gombátlanítása.
  • Kültéri egység takarítása
  • Légszűrők tisztítása, szükség esetén ezek cseréje.
  • Csatlakozók ellenőrzése, utánhúzása,
  • Komplett beszabályozása

  Legionárius betegség:

  A legionárius betegség (legionellosis) a Legionella baktériumtörzshöz tartozó kórokozók által terjedö fertőző betegség, tipikus civilizációs kór. Az esetek jelentős részében a megbetegedést a Legionella pneumophila baktérium okozza. Ez egy mindenütt jelen lévő vízi organizmus, mely 25 °C és 45 °C közötti hőmérsékleten tud növekedni. Ez egy nagyon széles körben előforduló baktérium, veszélyt azonban csak abban az esetben tud jelenteni, ha a legionellát tartalmazó vizet apró cseppek formájában belélegezzük. 

  Jelek, tünetek:

  A legionellák által létrehozott humán megbetegedéseket összefoglaló néven legionellózisnak nevezik; két kórformája különíthető el: a nem-pneumóniás forma (Pontiac-láz, Lochgoilhead-láz) és a legionárius betegség.A legionárius betegség vezető klinikai tünete a pneumónia, amely magas lázzal és változatos extrapulmonális tünetekkel társulva gyakran életveszélyes állapot kialakulásához vezet. A betegség jelei a láz, hidegrázás és köhögés, ami lehet száraz vagy hurutos. A betegség 2-10 napos lappangási idő után influenzaszerű tünetekkel kezdődik, majd 12-48 óra múlva hidegrázás, magas láz és fokozódó erősségű, száraz köhögés jelentkezik.

  A fertőzés: 

  Legionellákat tartalmazó aeroszolok az épített vizes környezetek teljes spektrumából származóan kimutathatók, így használati vízrendszerek, hűtőtornyok, pezsgőfürdők, szökőkutak, permetezők, kerti locsolók, nagynyomású vizes tisztítók, tűzoltásra alkalmas sprinkler rendszerek, párásítók, fogászati székek és lélegeztető készülékek is lehetnek a kórokozót terjesztő közegek a korábban elsődleges forrásnak tartott, nem megfelelően installált, üzemeltetett, és/vagy karbantartott klímaberendezések mellett. Egy komoly lehetséges veszélyforrás a nem megfelelően fertőtlenített és karbantartás nélkül üzemeltetett - elsősorban nedves hűtési technológiával üzemelő - központi légkondicionáló berendezések alkalmazása, ahol a kórokozó a légszállítás során nagy területen jelenhet meg rövid idő alatt.

  Megelőzés: 

  Légkondicionáló berendezés használata esetén feltétlenül fertőtlenítendő a berendezés párásító szekciójának víztartálya, amennyiben hideg víz porlasztásával működik. Tisztán kell tartani a légcsatornákat, valamint a hőcserélő felületeke

  Forrás: Wikipedia

  A betegségek elkerülésének és a megfelelő működés érdekében, mindenféleképpen végeztesd el a rendszeres karbantartást, a gyártó által ajánlott időszakonként, kizárólag szakemberrel!

  További információra van szükséged, vagy a klímaberendezésedet időszerű tisztítani, karbantartani? 

  Vedd fel velünk a kapcsolatot, állunk szíves rendelkezésedre!