0
Kosár0 HUF

  A kosár üres.

  Összesen : 0 HUF

  MENÜhelloklima      
  0
  ...

  Fűtő klíma

  futo-klimaNyáron hűt, télen fűt, mi az?

  Becsapós kérdés, ezért el is áruljuk a választ: egy jól kiválasztott, igényeinek megfelelő fűtő klíma. Használatával kapcsolatban azonban rengeteg tévhit kering a mai napig - vannak köztük környezetszennyezéssel kapcsolatos aggályok és van, aki azért utasítja el, mert tart a túl magas költségektől. Bár érthető, hogy ezek a szempontok fontosak minden háztartásban, szerencsére nincs ok az aggodalomra, ha minőségi berendezés mellett döntünk. A Hello Klíma küldetése, hogy mindenkivel megismertessük azokat a modern megoldásokat, amelyek hozzásegítenek egy kényelmesebb, költséghatékonyabb otthon kialakításához. Most segítünk áttekinteni Önnek a fűtő klíma valódi előnyeit és hátrányait.

  Hogyan fűt egy klíma?

  Ugyanúgy, ahogy hűt, csak fordítva! Banálisan egyszerű válasznak tűnik, és természetesen nem is teljesen pontos, de nagy vonalakban tényleg így lehet leírni a fűtő klíma működését. Lássuk bővebben!

  Minden klímaberendezés közös tulajdonsága, hogy úgynevezett levegő-levegő hőszivattyú működteti őket, ami egy hőcserélő segítségével a nyári melegben hűti a benti levegőt. Ezt egy speciális hűtőközeg segítségével teszi, amely képes oda-vissza cseppfolyósból gáz halmazállapotúvá alakulni. Mi történik ilyenkor a levegővel? Egy kompresszorba kerül, ahol gázként sűrűsödik, de hőenergiája megmarad, és a kompresszoron keresztül a kültérbe távozik. Fűtő klíma esetében hasonló a helyzet, a kompresszor szintén hőenergiát halmoz fel, ez azonban ahelyett, hogy kifelé távozna, a lakást fűti.

  Minden klíma tud fűteni?

  A fentiek alapján könnyen joggal gondolhatjuk, hogy a válasz igen - ám ez nem ilyen egyszerű. Láthatjuk, hogy az itthon forgalmazott inverteres klímák között sok típus irányítóján van lehetőség a hőmérséklet növelésére: ez azonban nem jelenti azt, hogy fűtő klíma berendezéssel van dolgunk. Egy “sima”, hűtésre vásárolt klíma azonban +5 fok kinti hőmérséklet alatt már nem használható gazdaságosan. A fűtésre is optimalizált fűtő klíma különleges kialakításának köszönhetően ennél jóval hatékonyabban dacol a hideggel: akár -20 fokban sem kell aggódnunk a teljesítményük miatt, hiszen nagyobb méretű ventilátorral, kompresszorral, hőcserélővel vannak felszerelve.

  Drága a fűtő klíma fenntartása?

  A HelloKlímánál azt tapasztaljuk, hogy a vásárlóink meglepődve számolnak be arról, mennyivel kevesebbet költenek fűtésre, mint azelőtt bármikor - és ez egyaránt igaz azokra, akiknek korábban a gázfűtéssel volt tapasztalatuk, és azokra, akik elektromos radiátorról váltottak fűtő klíma berendezésre. Nézzük, mi lehet ennek az oka!

  Ha új építésű ház esetén gázfűtés helyett a hűtő-fűtő légkondicionáló rendszer kialakítása mellett döntünk, a fűtés kialakításának költségeit máris egy mozdulattal a felére csökkentettük. Nem is beszélve arról, hogy a számla jóval karcsúbb lesz, különösen az átmeneti időszakban: ilyenkor csúcsosodik ki igazán, mennyivel olcsóbb egy kis őszi didergés ellen inkább a fűtő klíma gombját megnyomni, mint beindítani a gázfűtést. Ráadásul a karbantartás költsége is elenyésző a gázfűtéses rendszerekhez képest. Az elektromos radiátorokkal szemben pedig egyenesen zongorázni lehet a különbséget. Míg egy egyszerű olajradiátor pontosan annyi energiát ad le, amennyit “felvesz” (tehát 2 kilowatt elhasznált áramot 2 kilowatt hőenergiává alakít), egy fűtő klíma a hőszivattyús rendszernek köszönhetően ugyanebből a 2 kilowatt felvett energiából akár 8-10 kilowatt hőenergiával árasztja el otthonunkat.

  Összességében elmondható, hogy klímával fűteni 20-30 százalékkal hatékonyabb, mint más típusú rendszerekkel.

  Sok helyet foglal a fűtő klímaberendezés?

  Ahogy korábban említettük, a fűtő klíma hatásfokát és teherbírását a nagyobb kompresszor, ventilátor és hőcserélő biztosítja: ez együtt jár azzal, hogy egy “sima”, hűtésre alkalmas inverteres klímánál valamivel nagyobb méretű lesz mind a beltéri, mind a kültéri egység. Ugyanakkor a fűtő klíma rendszernek van egy összehasonlíthatatlan lakberendezési előnye minden más fűtőrendszerrel szemben: nagyon egyszerű a telepítésük, így az sem jelent gondot, ha egy lakásfelújítás esetén átszerelnénk egy-egy egységet. Kedvünk szerint választhatjuk meg az egységek helyét a lakásban: az elrendezés csak rajtunk áll, nem kell az engedélyeztetésre várni, mint a gázfűtésnél.

  Vannak egyáltalán hátrányai?

  Fűtő klíma berendezéssel kapcsolatban gyakran elhangzik aggályként, hogy mi lesz a kültéri csepegtető tálcával? Itt ugyanis lecsapódik a nedvesség, amely ha megfagy, károkat és kellemetlenséget okozhat. Ez azonban minimális odafigyeléssel elkerülhető, ráadásul ma a legtöbb berendezés rendelkezik beépített leolvasztó mechanikával, ami megelőzi a problémát. Érdekelné, hogy kifejezetten az Ön otthonában milyen előnyökkel járna egy fűtő klíma berendezés kialakítása? Hívja a Hello Klíma csapatát a szakszerű segítségért!