0
Kosár0 HUF

    A kosár üres.

    Összesen : 0 HUF

    MENÜhelloklima      
    0
    ...

    Klíma karbantartás

    klima-karbantartasMiért fontos a klíma karbantartás?

    Ha egy tárgyat még sok évig élvezni szeretnénk, időnként gondoskodnunk kell róla: legyen szó egy szép fa bútor kezeléséről, kedvenc gyapjúkabátunk gyengéd tisztításáról, vagy a mosógép vízkőmentesítéséről. Légkondicionálók esetében ez a gondoskodás azonban különösen fontos. A klíma karbantartás segít megelőzni egy sor olyan problémát, amelyek negatív hatással lehetnek a készülékünk élettartamára, energiafogyasztására, és a saját egészségünkre is. Szeretne többet megtudni a klíma karbantartás fontosságáról? Olvasson tovább!

    Klíma karbantartás az energiamegtakarításért!

    Légkondicionálók esetében aranyszabály, hogy minél tisztább a készülék, annál jobb a hőleadás, és mivel a készülék a környezető hőt vonja el, és oda ad le, fontos a tisztaság. A tisztaság természetesen elsősorban a belső alkatrészekre értendő, különösen a lamellákra, amelyek a hőcserélő berendezésben igen sűrűn helyezkednek el, így felületükön rendkívül könnyen megtapad a por - ha rendszeres klíma karbantartás hiányában elfajul a helyzet, a kosz akár el is tömítheti a réseket. Gondoljunk csak bele: ahol nehezebben jut át a levegő, ott több energiára van szükség, hogy a hőcsere megtörténjen! És ez sajnos nemcsak elmélet... A túl hosszú ideig klíma karbantartás nélkül működtetett készülékek bizonyítottan magasabb villanyszámlát termelnek: előbb-utóbb az addigi átlagos fogyasztásnak akár 130-140%-osát kell fizetnünk, ha nem figyelünk oda.

    A lamellák mellett kiemelendő. sarkalatos pont még a hűtőközeg. Szivárgását nagyon fontos megakadályozni, hiszen ha bekövetkezik, jelentősen csökken a készülék teljesítménye, miközben fogyasztása megugrik, súlyosabb esetben el is romolhat. Ennek ráadásul környezetvédelmi vonzata is van: a környezetre káros hűtőfolyadék szivárgásának rendszeres megelőzését törvény is szabályozza, így elmulasztása nemcsak kellemetlenségekhez, hanem busás bírsághoz is vezethet. Ne feledjük, klíma karbantartás szempontjából a fentieken kívül gyakorlatilag minden más alkatrész tisztán tartása is lényeges, hiszen ha nem törődünk velük, gépünk nemcsak működésképtelenné, de akár balesetveszélyessé is válhat.

    Klíma karbantartás a készülék hosszú élettartamáért!

    Ahhoz, hogy gondosan kiválasztott légkondicionálónk előnyeit még hosszú évekig élvezhessük, évente legalább egyszer, fűtésre optimalizált rendszerek esetében legalább kétszer szükséges a klíma karbantartás elvégzése - a klímagyártók legalábbis így rendelkeznek. Ha kültéri egységünk azonban kifejezetten poros helyen, például nagy forgalmú út mellett helyezkedik el, vagy a közelében található virágát, levelét, termését gyakran hullató növény (különös tekintettel a nyárfára!), érdemes megfontolni az ennél gyakoribb tisztítást is. Figyelem, a klíma karbantartás nemcsak használat közben fontos, hanem előtte is! Ha berendezésünket csak a nyári hónapokban használjuk, nagyon fontos professzionálisan kitisztíttatni, mielőtt az első tikkasztó napon újra beüzemeljük, különben kellemetlen meglepetések érhetnek. A rovarok, bogarak, kártevő állatok sajnos szeretnek betelepülni mind a beltéri, mind a kültéri egységbe, ezzel akár vezetékek eltömítését, zárlatokat, szivárgásokat okozva - nem is beszélve az általuk behordott piszokról, ürülékről, ami semmi esetre sem kerülhet a klíma által kibocsátott levegőbe. A klíma karbantartás tehát akkor sem átugorható, ha készülékünket ritkán használjuk!

    Klíma karbantartás egészségünk védelméért

    Mind közül a legfontosabb indok az odafigyelésre egészségünk védelme. Klíma karbantartás nélkül ugyanis a készülékekben baktériumok, penészgombák telepedhetnek meg, amelyek nemcsak látható, tapasztalható betegségeket, de akár észrevétlenül hosszú távú egészségkárosodást is okozhatnak.

    Ezek közül a legismertebb a legionella baktériumok okozta legionárius betegség, amely Pontiac lázat vagy más, influenzához hasonló megbetegedésként, illetve tüdőgyulladásként jelentkezik. Ehhez azonban az kell, hogy fertőzött vizet lélegezzünk be, ami a mai modern, lakosságban használt split klímák esetében nagyon valószínűtlen, a legionellák inkább nagyobb klímarendszerek, központi légkezelők esetében jelentenek valós veszélyt. Otthoni környezetben inkább a por és a penész felhalmozódásának veszélye szól a gyakori klíma karbantartás mellett. Különösen igaz ez akkor, ha a klíma használói közül valaki allergiában szenved, vagy rendszeres légúti nehézségei vannak: bár a technológia fejlődésével az elérhető otthoni klímák egyre fejlettebb és hatékonyabb légszűrő berendezésekkel és extra légtisztító funkciókkal állnak elő, ők is csak akkor tudnak hatékonyan működni, ha nem feledkezünk meg a tisztításukról.

    Klíma karbantartás szakértőktől - hívja a Hello Klíma csapatát!