0
Kosár0 HUF

  A kosár üres.

  Összesen : 0 HUF

  MENÜhelloklima      
  0
  ...

  Hőszivattyú telepítés

  Napjainkban a lakástulajdonosok nagy számban térnek át levegő-víz hőszivattyúkra ha fűtés kiváltásról, fűtés korszerűsítésről van szó. A hőszivattyúk a szabad levegő felhasználásával hatékony fűtési rendszert jelentenek, továbbá az energiaszámlák és a háztartások szén-dioxid-kibocsátása is drasztikusan csökkenthető. Egy levegő- víz hőszivattyú telepítése korszerű fűtés- hűtést és használati meleg víz készítést biztosít otthonának.

  Mi az a levegő-víz hőszivattyú?

  A levegő-víz hőszivattyú egy olyan központi fűtési rendszer, amely a külső levegőből származó energiát elektromos árammal kombinálja a víz- folyadék felmelegítésére használható, amely a meglévő radiátorhálózaton és padlófűtésen keresztül haladva melegen tartja otthonát. Ugyanezen módon használati meleg víz is előállítható. Kompatibilis a legtöbb meglévő fűtőrendszerrel, kazánokkal. A hőszivattyús fűtés ezen formája a jövő fűtési megoldása, amely bárhol könnyedén telepíthető, bonyolultabb engedélyezések nélkül. A levegő- víz hőszivattyúk a környezeti hőt képesek felvenni, és szállítani más helyre azáltal, hogy a rendszerben lévő hűzőközeg, képes elvonni a hőt, és másihol leadni. Ehhez a rendszerben lévő kompresszot ad segítet.

  Milyen hőszivattyút válasszak?

  A hőszivattyú kínálat a piacon óriási, mivel felkapott piacról van szó, sok ismeretlen márka jelent meg a piacon olcsó áron. Ajánlott, az igazi eredeti klímagyártók termékeit előnyben részesíteni, minden esetben a garanciális hátteret kockáztatjuk egy olcsóbb ismeretlen gyártó választásával. Itt nem csak kifejezetten a garanciális háttér létezéséről van csak szó, hanem az alkatrész ellátásról is. Egy új és ismeretlen gyártónak nincs elegendő tapasztalata a készülékekkel és típushibákkal, ami miatt egy szükséges alkatrészre akár hónapokat is várni kell. Ez egy meglévő kiforrott márkánál nem fordulhat elő, mert ismerik jól a saját termékeik esetleges gyenge pontját, és felkészültek az alkatrész cserére. Itt gondolhatunk kopó alkatrészekre, mint keringető szivattyúk, és szenzorok, érzékelőkre. Egy ilyen apró alkatrészre is lehet hónapokat várni. És természetesen ebben az esetben nincs fűtésünk, sem használati meleg víz sem. Az eset gyakori, nem rémtörténet.

  Milyen egy jó hőszivattyú?

  A valódi klímagyártók termékei mindig elérhető alkatrész utánpótlással rendelkeznek, itt beszélhetünk a Gree hőszivattyúkMidea hőszivattyúkLG hőszivattyúkMitusbishi hőszivattyúk, Daikin hőszivattyúkToshiba hőszivattyúkFujitsu hőszivattyúk, Hitachi hőszivattyúk, Panasonic hőszivattyúkFisher hőszivattyúk kínálatáról. Ezen gyártók termékei piacvezetők, megbízható termékek, hőszivattyú telepítéskor minden kiegészítő elérhető telepítésükhöz. 

  Mekkora hőszivattyú kell?

  Egy hőszivattyús készülék telepítése több fontos előkészítő folyamatot igényel. Első és legfontosabb, a cél meghatározása: Mit szeretnénk kiváltani, vagy kivitelezni, padlófűtés, radiátoros fűtés, használati meleg víz készítés, hűtés vagy fűtés? A meghatározás fontos, mert ennek megfelelő készüléket szükséges majd választanunk. A készülékek között 500-800 ezer forintos különbség is lehet, így ez fontos szempont. A pontos teljesítmény meghatározásához szükségünk lesz az ingatlanunk hőveszteségére, ami egy egyszerű online számítással is kiszámítható. Az adott érték iránymutató, amennyiben 10 kW a vesztesége az ingatlannak, ennek megfelelő teljesítményű készülék a javasolt. Amennyiben HMV tárolót is szeretnénk, azaz használati meleg víz tárolót, amit bojler kiváltásra használhatunk, akkor érdemes túlméretezni a készüléket, 10-20 %-kal. Fontos, hogy a nem megfelelő alacsonyabb teljesítéményű készülék választása szintén probléma lehet, hatékonysága, és felhaszálhatóság nem lesz megfelelő. Minden esetben ajánlott szakemberrel egyezetni a megfelelő teljesítmény kiválasztásában. 10 kW teljesítmély felett rendszerint elérhetők a 3 fázisú készülékek is, amelyek ajánlottak hatékonyságuk miatt. Az áramhálózat alapos ellenőrzése kiemelten fontos hőszivattyú telepítéskor, mert a készüléket külön nyomvonalon és külön biztosítékkal szükséges telepíteni, a magyar szabványok szerint.

  Jelenlegi tapasztalatok szerinti igények:

  • Új épület fűtési rendszer kialakítása, fűtés- hűtés céljából, akár használati meleg víz készítéssel,
  • Meglévő régi rendszer megtartása mellett a hőszivattyú beépítése, közös üzemeltetéssel, 0 fok felett hőszivattyú, 0 fok alatt meglévő rendszer,
  • Fal és mennyezet hűtés fűtés kialakítás, hőszivattyú használatával,
  • Ingatlan felújítás hőszivattyús fűtéssel, de kis beruházással, csak fan coil egységekkel fűtés- hűtés, meglévő bojler megtartása mellett.

  A célok ismeretében választható típusok:

  Monoblokk hőszivattyúk, Ideális választás padlófűtéshez, radiátorokhoz, alacsony előre menő vízhőmérséklettel. Egy kültéri egységgel, beltéri egység nélkül. Előnye, legjobb ár a piacon. HMV tárolóval bővíthető. Fűtésre és hűtésre is megfelelő. Fan coil egységekkel bővíthető.

  Osztott rendszerű hőszivattyúk, Megfelelő választás padlófűtéshez, radiátoros fűtéshez, alacsony- közepes- magas előremenő vízhőmérséklettel. Osztott rendszer, egy beltéri egység, és egy kültéri egységgel. HMV tárolóval bővíthető. Fűtésre és hűtésre is. Fan coil egységekkel is kompatibilis.  

  All in One hőszivattyúk, Megfelelő választás padlófűtéshez, radiátoros fűtéshez, magas előremenő vízhőmérséklettel. Osztott rendszer, egy beltéri egység, és egy kültéri egységgel. Beépített HMV tárolóval. Fűtésre és hűtésre is. Fan coil egységekkel is kompatibilis.

  Gyakorlatban a készülékek között a variálhatóság a különbség. Egy All in one rendszer drágább, de minden gépészeti részt magába foglal, így egy kézben van a garanciális ügyintézés. Ellenben egy monoblokk hőszivattyúnál külön megvásárolt alkatrészekből építünk egy rendszert, kis megtakarítással, de a garancia igény esetén több céggel kell majd az ügyintézést bonyolítani. Tapasztalataink szerint a garanciális ügyintézés sosem gyors, és ameddig a folyamat tart, Önnek akár fűtése sem lehet az ingatlanban. A drágább ez esetben olcsóbb megoldás. 

  Szempontok hőszivattyú választáskor: ár, zajszint, méret, esztétikum, hatékonyság, online vezérlés.

  A hőszivattyú telepítést megelőzően a hőszivattyú telepítő felméri az ingatlant, meghatározza, a kívánt teljesítményt, és ajánlott típusú készüléket. Részletesen átbeszéli az ügyféllel az áramfelvételt és a beltéri és kültéri egység telepítési helyszínét. A jelenlegi szabályok szerint a gépészeti kialakításban szüksége van egy vízvezeték szerelőre, vagy egy gépész szakemberre, aki a vizes oldali egységeket kialakítja és telepíti. A hőszivattyú telepítő a teljes rendszert átlátja ugyan, de képesítés hiányában nem tevékenykedhet a vizes oldali rendszer kiépítésében. Ellenben a vízvezeték szerelő sem dolgozhat a hőszivattyús oldalon. Cégünk mindkét oldali munkát vállalja, megfelelő képzettségű szakemberekkel. Amennyiben a telepítő a megrendelővel részletesen átbeszélte az egységek telepítésének helyét, és kialakítás pontos módját, a következő feladat a készülék megfelelő kiválasztása.

  A hőszivattyú telepítésnél fontos szempont a ingatlanunknak földrajzilag is megfelelő készülék telepítése. Az országon belül kevés olyan helység van ahol tartósan mínuszok vannak télen, de amennyiben Ön hegyi falvakban, városokban szeretne hőszivattyút telepíteni, akkor erre megfelelő Panasonic és Mitsubishi Zubadan hőszivattyút javasolunk. A készülékek gyártója garantálja, hogy a termék -15 fokon is képes leadni a teljes hatékonysága 100%-át. Ezen típusokkal nyugodtan tervezhetünk a leghidegebb téli időjáráskor is. Városi körülményen esetén a hőszivattyú telepítése nem igényel ilyen extra tulajdonságokkal bíró készüléket, megfelelő választás egy nomál készülék, mint Gree, LG, Midea, Fisher, Toshiba hőszivattyú.

  A felmérés elvégeztével, cégünk a hőszivattyú telepítésről cégünk pontos ajánlatot készít az ügyfélnek amely minden részletre kiterjed, meglepetések nélkül. Az ajánlat két részből tevődik össze:

  hoszvattyu-telepites
  • Gépészeti, azaz vizes oldal kiépítése,
  • Kalorikus, azaz hűtőkör kiépítése.

  A részletes árajánlat tartalmazza:

  • többszöri kiszállási díjat, mint felmérés, telepítés, beüzemelés, 
  • a készüléket,
  • kültéri konzolt,
  • akár az áramvédelem kialakítását,
  • kiegészítőket,

  Minden hőszivattyú telepítéshez szükséges kiegészítők, amivel tervezni szükséges:

  • Puffer tartály,
  • Mikro buborékszűrő,
  • Iszapleválasztó,
  • 3 járató szelep, és szűrők,
  • Egyedi konzolok,
  • Lemezes hőcserélők,
  • Rézcsövek telepítése,
  • Szigetelő anyagok.

  A felhasznált anyagok változhatnak, minden telepítést más, és más. Ehhez felmérés szükésges. Csak a nagyobb kiegészítőket listáztuk, apróbb anyagok a telepítést díjjában foglatatnak.

  hőszivattyú telepítéshez rendszeres igény a HMV tároló, amely használati meleg víz tárolásra megfelelő készülék. Több típusa elérhető a piacon, 100 litertől egészen 500 literes méretig. A HMV tároló árak meglehetősen széles tartományban mozognak. A megfelelő méret megtalálása után a készülékek között kár 100 000 forint különbség is lehet. Ez sokunkat az olcsóbb termék irányába vezethet, feltételezve, hogy a tároló csak tároló, ez esetben meg lehet takarítani egy kisebb összeget. De, nem az ára és a liter száma a legfontosabb szempont HMV váráslásnál, hanem a hány m2 hőleadó felület van a tárolóban. Az olcsóbb típusokban 1 m2 alatti értékekkel számolhatunk, ellenben a drágább típusoknál dupla hőleadó felület is elérhető, ami a csőkígyóra utal ami a készülékben van. Nagyobb hőleadó felület, nagyobb hatékonyság. Elmondható, hogy egy dupla csőkígyós 2m hőleadó felületű HMV tároló hosszú távon hatékonyabb mint az olcsóbb termék. A hőszivattyúkkal hosszú távon tervezhetünk, így a megtakarítás fontos szempont hosszú távon is. Mint minden műszaki területen elmondható, hogy az olcsóbb alkatrészek és anyagok felhasználása nem tartós megoldás. A hőszivattyús fűtés hosszú távú beruházás, így fontos a minőségi anyagok felhasználása.

  Miért fontos egy vízvezeték szerelő vagy gépész a hőszivattyú telepítéshez?

  A jelenlegi jogszabályok szerint képesítés hiányában a szakemberek más területen nem végezhetnek munkát, mert az elvégzett munkára garanciát kell vállalnia minden szakembernek. Mivel a hőszivattyú nem egy hajszárító értékét képviseli, ezért fontos minden hozzáértő szakember bevonása a hőszivattyú telepítésbe.

  Hőszivattyú telepítés lépésről lépésre:

  • Beltéri egységek beszerelése, az előre meghatározott helységben és falrészen a telepítő rögzíti a beltéri egységet. Amennyiben HMV tároló is lesz telepítve a helyisége, természetesen azt is szükséges elvégezni,
  • Falátfúrás kialakítása, Ez kivezetés biztosítja a rézcsővek, az elektromos vezetékek, kondenzvíz belső részről a kültérre jutását,
  • A kültéri egység telepítése, a külső egységet olyan helyre kell helyezni, ahol semmi sem akadályozza meg, és szabad levegőáramlása van, a megfelelő hőleadás miatt. Elvégezhető betonozott területen és egyéb talajon hóhatár konzol felhasználásával,
  • A csőhálózat kiépítése a beltéri egységtől a kültéri egységig, ezalatt a vizes oldal gépészeti kialakítás is szükséges a sikeres beüzemeléshez, mint puffer tárolók, leválasztó hőcserélők, szűrők, szelepek, egyéb gépészeti eszközöz,
  • Az elektromos áram kiépítése, áramvédelem kiépítése, H tarifás óra bekötése,
  • Nyomáspróba, és a rendszer beüzemelése,
  • A folyamatok a telepítéskor változhatnak, a helyszín ismeretében.

  A hőszivattyú telepítés leggyakoribb hibája az áramvédelem figyelmen kívül hagyása. A gyártók esetleges túláram esetén nem vállalnak garanciát a készülékre. A javítás garancián kívül esik amennyiben nincs kialakítva az áramvédelem. Fontos, a javítás ára azonos az áramvédelem kialakításával. Az összeg körülbelül 230 000 forint, mindkét esetben, így ajánlott a kialakítás. Cégünk minden hőszivattyú telepítéshez ajánlja, és elvállalja a kivitelezést. A hőszivattyúk 1 és 3 fázissal elérhetők, ehhez H tarifa is igényelhető, amennyiben nincs tervben napelem telepítése. Nagyobb teljesítmény választásnál hálózat bővítésre is szükség lehet. Amennyiben HMV azaz használati meleg víz tárolót is szeretnénk ennek a díja 150 000 forintól egészen 800 000 forintig terjedhet, 100- 500 literes tárolóig. Méretezése a falhasználók számától függ. A hőszivattyú telepítést után 24 órás próbaüzemet tartunk. Amennyiben a készülék megfelően működik, a hőszivattyú telepítés lezárult.

  A hőszivattyú telepítés ára.

  Mivel az ingatlanok és az igényeknek megfelelő készülékek is mások és mások, ezért írásunkban csak körülbelüli összeget tudunk meghatározni. A készülék árán felül munkadíjjal, és kiegészítő alkatrészek megvásárlásával, tervezhet minden ügyfél, aki hőszivattyú telepítését tervezi. Bruttó 150 – 800 ezer forintig terjedhetnek az árak. Pontosabb Hőszivattyú telepítés árak itt olvashatók.

  Az említett szükséges gépészeti kiegészítők:hoszivattyu-telepites

  • puffer tartály,
  • mikro buborékszűrő,
  • iszapleválasztó,
  • 3 járató szelep, és szűrők,
  • egyedi konzolok,
  • lemezes hőcserélők,
  • rézcsövek telepítése,
  • egyedi kiegészítők,
  • Szigetelő anyagok.

  A felhasznált anyagok és kiegészítőkkel együttesen elmondható, hogy a hőszivattyú telepítés ára bruttó 150-800 ezer forintig is terjedhet. Ebben az esetben már nagy családi házak teljes fűtés korszerűsítéséről van szó. Elmondhatjuk, hogy a választott készülék ára plusz a 150- 800 000 forint telepítés díjával tervezhet a megrendelő. A hőszivattyú készülékekre 3- 5 év garancia érvényes. Monoblokk és osztott rendszerű hőszivattyú telepítése más- más áron elérhető, monoblokk rendszer telepítése kedvezőbb, az egyszerűbb munkálatok miatt.

  Itt fontos megjegyezni, hogy az interneten található írok sok esetben említik, hogy a monoblokk hőszivattyú telepítése nem igényel klímás szakembert. Az információ nem teljes, ezért a pontos információ a következő: monoblokk rendszerű hőszivattyú telepítése az előregyártott zárt klímagáz csőrendszer miatt telepíthető vízvezeték szerelő vagy gépész segítségével, ez kizárólag a telepítésre vonatkozik. A beüzemeléshez ellenben klíma telepítő szükséges, aki a garanciát érvényesítheti, és ellenőrzi az elvégzett munka minőségét. Csak Fgáz azonosítóval rendelkező szakember végezheti el a beüzemelést. Ennek a díja bruttó 80 000 forint. Ez plusz költséget jelent a megrendelőnek, de az előnye, hogy 2 szakember is jóváhagyja az elvégzett munkát. Ezen fűtési rendszerek 15-20 évig megfelelő működést biztosítanak, a karbantartások elvégzésével, így a befektetett összeg megtérül.

  Mennyi időt igényel a hőszivattyú telepítés?

  Alap esetben a felméréstől számítva pár nap alatt is elvégezhető a hőszivattyú telepítés, amennyiben minden feltétel rendelkezésre áll. Ez gyakorlatban nagyon ritka, szükséges a megfelelő radiátorok, hőleadók, HMV tárolók megléte. A valós idő inkább 2 héttel tervezhető, 3 kiszállással a helyszínre. Hőszivattyú telepítés országosan elérhető, ebben az esetben a kiszállási díjunk 10 000 forint/ 100 km. Kérjük kedves megrendelőinket, hogy ezzel a plusz költséggel számoljanak. Amenyniben már telepített készüléket szeretne beüzemeltetni, természetesen tudjuk vállalni.

  Mennyi a garancia a hőszivattyú telepítésre?

  Miden telepített kalorikus kör, mint hőszivattyús rendszerre 2 év garanciát vállalunk. Ez a garancia kiterjed a hőszivattyú telepítés szerkezeti kialakítására, és a munkálatok teljes részére. A beépített kiegészítőkre mint: puffer tartály, mikro buborékszűrő, iszapleválasztó, 3 járató szelep, és szűrők, egyedi konzolok, lemezes hőcserélők, rézcsövek, szigetelő anyagokra a termékekre a termék forgalmazója, gyártója vállal garanciát, mi csak felhasználjuk a telepítéshez. Ebben az esetben is cégünk ajánlja a magasabb minőségű termékek felhasználást hőszivattyú telepítéskor.

  A hőszivattyú telepítés után jelentkező problémák:

  • Sok esetben tapasztaljuk, hogy a telepítés végző szakember nem megfelelően, vagy egyáltalán nem mutatja meg a rendszer működését a felhasználónak. Mind a kezelő mind az online felületről is beszélhetünk. Ekkor a felhasználó igyekszik a beállításokban keresni a megoldást. A rendszert nem ismerve átállítva bizonyos beállításokat. Minden esetben kérdezzen rá minden fontos részletre, a hőszivattyú felületének beállításával kapcsolatban, mert egy kiszállási díj árán tudjuk a telepítők újra beállítani a rendszert. Ez havi szinten megesik, mind saját, mind más cég által telepített készülékeknél.
  • A készülék alulméretezése. Ez egy igen gyakori eset, és igen költséges. A megkeresések alapján a már telepített készülékek egy résznél rossz teljesítményű készülék lett telepítve a felhasználónak. Ebben az esetben érdemes egy felülvizsgálatot végeni a rendszerben, mert telepítési hibától is lehetséges a gyenge teljesítmény.
  • Nem megfelelő előre menő víz hőmérséklet. Ebben az esetben elsőnek a telepítőt szükséges megkeresnie. A rendszer ismeret miatt könnyen megtalálja a problémát.
  • A leggyakoribb természetesen, hogy a telepítő cég nem elérhető. Ebben az esetben érdemes nehéz jó tanácsot adni, nem igazán lehet más tenni, mit új céget keresni.

  Természetesen jó hírünk is van a hőszivattyú telepítéssel kapcsolatban. A megfelelő készülék és szakember kiválasztásával, egy hatékony, gazdaságos fűtési megoldást telepíthetünk otthonunkba, ami a jövő fűtési megoldása. A hőszivattyú telepítésnek csak előnyei vannak, amennyiben figyelembe vesszük, hogy tiszta, és egyszerű megoldás fűtés korszerűsítéshez, és hűtéshez is egyaránt. Erről kevés szó esik, de a készülékek megfelelő beltéri egységgel használható hűtésre is. Ehhez fan coil egységeket szükséges választani. A termékek hasonlóak a megszokott klíma beltéri egységhez. Igazán praktikus megoldás.

  Amennyiben meglévő készülékével tapasztal problémát, és nem talál megfelelő megoldást, cégünk vállalja a meglévő hibás hőszivattyúk javítását is, független attól hogy telepítési vagy működésbeli, esetleg garanciális problémáról van szó. Ezzel kapcsoaltban keresse meg ügyintézőnket. Kiszállási díj ellenében tudjuk vállalni a probléma feltárását.

  Hőszivattyú karbantartás.

  Megfelelő karbantartás esetén a levegős hőszivattyúk több mint 20 évig működhetnek, és ezalatt csak kisebb karbantartást igényelnek. Annak érdekében, hogy a készülék megfelelően működjön, a kötelező karbantartásokat mindig végeztesse el, amely magába foglalja a rendszer ellenőrzését, áram ellenőrzését, és karbantartást.

  A hőszivattyú telepítés fontos része az áram, mivel a nagy teljesítményű készülékek telepítéséhez a szolgáltató általi hálózat bővítése is szükséges lehet, ez függ a meglévő amperszámtól és a kiválasztott készülék áramfelvételétől. A gyakorlatban a hőszivattyú telepítés végeztével 24 órás próbaüzem javasolt, ez jelenti a harmadik látogatást a helyszínen, ekkor ellenőrizzük a beállított értékeket, és kiállítjuk a garanciális papírokat, igazolásokat. A hőszivattyú üzemeltetés online is lehetséges, okos eszközökről. Lehetőséget adnak a rendszer monitorozására, és fogyasztás mérésére is. Minden hőszivattyú garanciához esetben évenkénti felülvizsgálat szükséges. Ennek díja bruttó 35 000 forint.

  Minden hőszivattyú telepítéssel kapcsolatos kérdésre igyekszünk válaszolni, amennyiben megkeresnek minket emailben vagy telefonon. Köszönjük, hogy elolvasta írásunkat.