0
Kosár0 Ft

  A kosár üres.

  Összesen : 0 Ft

  MENÜhelloklima      
  0
  ...

  Fűtős klímák vs. fűtésre optimalizált rendszerek

  futos-klima-vs-futesre-optimalizalt-klimak

  Fűtő klíma vs Fűtésre optimalizált klímák.

  Hazánkban még mindig sokkal elterjedtebb a klímaberendezések hűtésre való alkalmazása. Sokan úgy gondolják, hogy a klímás fűtés magas költségekkel jár. Ez azonban csupán egy tévhit, sok esetben gazdaságosabb megoldást kínálnak fűtés tekintetében az olaj- vagy elektromos radiátorral, de még a gázkazánnal szemben is.  Nem mindegy azonban, hogy milyen klímát választunk, amely rendelkezik fűtés funkcióval, vagy olyat, amelyet fűtésre optimalizáltak. Azok a berendezések, amelyek elsősorban hűtésre találtak ki, de rendelkeznek fűtés funkcióval is az őszi időszakra alkalmasak, de a téli mínuszokban már nem működnek hatékonyan. Ezek a készülékek általában 0 - +5 fokig képesek megfelelően működni, az ennél hűvösebb idő már teljesítményromlást és magas költségekkel járó működést eredményez.

  Valóban fűtésre optimalizált klímák:

  Ha a téli időszak fűtését is szeretnénk megoldani klímaberendezésünkkel, akkor nem hűtő fűtő klíma a megoldás, hanem mindenképp fűtésre optimalizált készüléket válasszunk. Az ilyen eszközökkel -15 fok alatt is hatékonyan és gazdaságosan melegíthetjük fel otthonunkat. A fűtésre optimalizált készülékek inverteres berendezések, amelyek sokkal nagyobb hőcserélőkkel, ventilátorokkal és kompresszorral rendelkeznek fűtős társaiknál. A lecsapódott folyadék fagyását a beépített leolvasztó mechanikájuk segítségével oldják meg. A fűtésre kialakított készülékek nagyobb hőcserélő felülettel rendelkeznek a hagyományos berendezésekkel szemben, így beltéri és kültéri egységük is kissé méretesebb.

  Nézzük meg, hogy a fűtésre optimalizált rendszerek hogyan lehetnek gazdaságosabbak az egyéb fűtési alternatíváknál.

  Az olyan hagyományos berendezések, mint a gázkazán vagy az elektromos radiátor az elektronikus áramot egy fűtőszál segítségével átalakítják hőenergiává, azaz 1kW elektromos energiából 1kW hőenergia keletkezik. Ez nem csak magas költséggel jár, de hatékonyság szempontjából is hagy némi kívánnivalót maga után. A fűtésre optimalizált hőszivattyús klímák ezzel szemben az épület belső terébe szivattyúzza be a kültéri hőenergiát elektromos energia segítségével. Ez azért hatékonyabb, mert nem egy az egyben fordítódik át az elektromos energia hőenergiává, hanem az elektromos energia segítségével éri el, hogy a kültéri hőenergia a belső térbe kerüljön. Így 1 kW elektromos energiából 3-5 kW fűtési energia keletkezik.

  A fűtésre optimalizált készülékek hűtőközeggei olyan vegyületek, amelyek cseppfolyósból, gázhalmazállapotba képes alakulni, illetve fordítva, így tökéletesen alkalmas a hő vezetésére. Ezek a készülékek hűtés során a beltéri meleg levegőt hűtőközegük segítségével hűtik le, amely felmelegedve gázhalmazállapotban a kompresszorba kerül, ahol összenyomódik, így egy sűrű gáz keletkezik, amely képes elraktározni a keletkezett hőenergiát. A kinti közegbe kerülve leadja a hőenergiát, így biztosítva a beltér hűtését. Fűtés esetén azonos folyamat megy végbe, viszont ebben az esetben a kompresszor által összegyűjtött hőenergia a beltéri levegőt fűti.

  Mint láthattuk, ezek a berendezések nem 1:1 alakítják át az elektromos energiát hőenergiává, így képesek sokkal hatékonyabban fűteni más elektromos berendezésekkel szemben. Fűtő klíma vásárlásakor érdemes a SCOP értékeket figyelni, hiszen ezek az értékek megmutatják, hogy egy szezonra vetítve hány kW hőenergiát állít elő a készülék 1 kW fűtési energiából. Emellett célszerű azt is figyelni, hogy a gyártó milyen hőmérséklettartományban határozza meg az optimális működést, és olyan készüléket választani, amely -15 fokban is hatékonyan képes működni. Ezekre a mutatók azonban csak irányadóként érdemes tekinteni, hiszen a legtöbb esetben laboratóriumi körülmények között mért értékekről van szó. A valós teljesítmény függ a fűteni kívánt helyiség egyedi tulajdonságaitól.

  Új építésű vagy kialakítatlan fűtési rendszerrel rendelkező házak és lakások esetében mindenképpen érdemes fűtésre optimalizált klímát választani, hiszen az elektromos és a gázfűtéshez képest is gazdaságosabb működést érhetünk el. Ha azonban már rendelkezünk egy jól kiépített, modern gázfűtéses rendszerrel, akkor célszerű meghagyni a gázfűtést, de mellé fűtő klímaberendezést is felszerelni. Hogy miért? A temperáló fűtés miatt. A temperáló fűtés lényege, hogy a már megszokott fűtési rendszert használjuk a hétköznapokban, a klímakészülékkel pedig azokban a helyiségekben rásegítünk a fűtésre, amelyek épp használatban vannak. Ha a két rendszert együttesen alkalmazzuk, nagymértékben csökkenthetjük költségeinket.

  Fűtésre optimalizált készülékeink közül ajánljuk a Cooper & Hunter CH-S12FTXLA-NG Arctic készülékét, amely a fentieknek megfelelően költséghatékonyan biztosítja otthona fűtését. Emellett a Cooper & Hunter berendezések kevesebb, mint 0,2% hiába aránnyal működnek, letisztult, modern designnal, prémium távirányítóval és éjszakai világítással rendelkeznek, valamit időzíthetők. Így amikor hazaér már kellemes hőmérséklet fogadhatja. A Cooper & Hunter nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, így készülékei környezetbarát R-410A és R32 gázzal működnek. A berendezés kialakításakor ügyeltek arra is, hogy ne legyen huzat-hatás, így akár a klíma alatt ülve sem érezzük a fúvó légáramlatokat. Tájékozódjon bővebben a készülékről IDE kattintva!

  Amennyiben kérdése akad a fűtős és a fűtésre optimalizált klímákkal kapcsolatban, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot! Segítünk Önnek kiválasztani az igényeinek és otthona adottságainak leginkább megfelelő fűtő klímaberendezést!