0
Kosár0 HUF

  A kosár üres.

  Összesen : 0 HUF

  MENÜhelloklima      
  0
  ...

  Split klíma

  split-klimaMobil klíma, fali klíma, inverteres klíma, split klíma - aki klímát keres, hamar ismeretlen fogalmak viharába kerülhet. Mi micsoda, és mire vonatkozik? Szerencsére mi, a Hello Klímánál hivatásunknak tekintjük, hogy utat mutassunk a műszaki szakkifejezések rengetegében. Az egyik legnépszerűbb légkondicionáló típus a split klíma, hiszen egyszerű a használata, ugyanakkor sokoldalú típus - mai bejegyzésünkben ezért összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes róluk!

  Mi az a split klíma? A split angol kifejezés, jelentése: osztott. A split klíma esetén ez a megosztottság arra vonatkozik, hogy a klímaberendezés két készülékből áll: egy kültéri és egy beltéri egységből. A két egység összeköttetését szigetelt rézcső biztosítja.

  A kültéri egység a klíma nagyobb méretű része, amit általában tartó segítségével a falra rögzítenek, esetleg az erkélyre helyezik. Ebben található a kompresszor, amely a levegő hűtését (vagy adott esetben fűtését) végzi. Itt távozik a hűtés során fennmaradó víz is.

  A beltéri egység a split klíma típusok belül sokféle lehet. A legelterjedtebb az oldalfali beltéri egység, amelyet a mennyezethez közel szeretnek fel a hűteni kívánt helyiségben. Ha egy kültéri egységhez egy beltéri egység csatlakozik, ezt a konstrukciót mono splitnek nevezzük; van lehetőség azonban arra is, hogy a kültérihez több helyiségben is tartozzon egy-egy beltéri készülék, ekkor multi split rendszerről beszélünk.

  Milyen típusok közül választhatok?

  A széles körben kedvelt oldalfali split klíma rendszerek elsősorban kedvező ár-érték arányuknak és könnyű kezelhetőségüknek köszönhetik népszerűségüket. Nem mehetünk el azonban szó nélkül a többi split klíma fajta mellett sem, hiszen mindenkinek más az ideális, igényeitől és a helyiség méretétől függően.

  A parapet klíma a radiátorokhoz hasonlóan az oldalfal padlóhoz közeli részére vagy a mennyezetre szerelhető. Főként üzletekben, irodákban jellemző a használatuk, mert elég nagy teljesítményűek ahhoz, hogy ezeket a méretes helyiségeket maradéktalanul kiszolgálják. Ezzel azonban együtt jár, hogy helyigénye is jóval nagyobb, mint a kisebb oldalfali típusoké.

  A kazettás klíma olyan split klíma rendszer, amely arra a legalkalmasabb, hogy zárt álmennyezetbe illesszék. Ez egyben egyik legnagyobb előnye is: mivel látványra gyakorlatilag eggyé válik az álmennyezettel, szinte észrevehetetlen a jelenléte. Másik kiemelkedő tulajdonsága a rendkívül egyenletes hőelosztás. Ha otthonunkban sok helyiséget is klimatizálni kell, jó választás lehet egy központi, azaz légcsatornás klímarendszer. Lényege, hogy egy központi beltéri egység szellőzőnyílásokon keresztül juttatja el a levegőt a többi helyiségbe. Megjelenésük a kazettás klímához hasonlóan tehát szintén rendkívül diszkrét.

  A split klíma, vs mobil típusok: Mobil klímát abban az esetben szoktunk ajánlani, ha klímáját nyaralóban, esetleg albérletben szeretné használni, esetleg olyan megoldásra van szüksége, ami kültéren is bevethető. Mivel a mobil klíma típusából adódóan egyetlen készülékből áll, a kompresszor is abban a helyiségben lesz, amelyet éppen hűtünk vagy fűtünk - ez pedig zajforrást jelent, amivel számolnunk kell. A mobil klíma a meleg levegőt egy gégecsövön keresztül vezeti ki, ennek elhelyezése pedig körülményes lehet, ráadásul a készülékek nagy helyet foglalnak el, és feltűnőek. Ha split klíma berendezést választ, lemond a mozgathatóságról, cserébe azonban számos előnyre tesz szert: csendes, zajmentes működés, minimális helyfoglalás, kedvezőbb esztétikai megjelenés, és még számtalan lehetőség...

  Klímák extrákkal: A legjobb split klíma kiválasztásában fontos szempont, hogy mik azok az extra kényelmi funkciók, amelyeket mindenképp szeretne otthonában élvezni.

  A távirányító a modern légkondicionálók esetében már alapfelszerelésnek számít - azt tapasztaljuk, hogy ez az előny már elterjedt a köztudatban. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a légtisztítás sem extra elvárás többé: minden split klíma levegőszűrővel ellátott berendezés, ezek a készülékek nem engedik be a külső port az otthonunkba.

  Természetesen, ha a baktériumok és mikroorganizmusok kiszűrésére is képes berendezést szeretne, erre is van lehetőség, illetve a légcsatornás (központi) klímák szellőztetésre is alkalmasak.

  Szintén egyre gyakoribb igény a wi-fi irányíthatóság is - elmondható, hogy forgalomban lévő klímáink kb. 80%-a rendelkezik ezzel a funkcióval. Ha ezt a típust választjuk, a világ bármely pontjáról gombnyomásra optimalizálhatjuk a lakásunk hőmérsékletét.

  Split klíma választásakor gyakran felmerül a fűtésre való alkalmasság is. Egy bizonyos szintig minden klíma alkalmas a hőmérséklet növelésére, ami jól jöhet például hűvösebb nyári estéken. A klímás fűtés ugyanakkor energiatakarékos, költséghatékony és környezetkímélő módja otthonunk melegen tartásának a leghidegebb időkben is - ehhez azonban érdemes szakértő tanácsát kérni, és kifejezetten fűtésre is alkalmas klímát vásárolni.

  Lennének még kérdései? Keresse a Hello Klíma csapatát bizalommal!