0
Kosár0 HUF

  A kosár üres.

  Összesen : 0 HUF

  MENÜhelloklima      
  0
  ...

  Mennyit fogyaszt egy klíma?

  Mennyit fogyaszt egy klímaberendezés? Az egyik legfontosabb információ amikor egy klímaberendezés fogyasztásáról, illetve teljesítményéről beszélünk hogy a két adat egymástól eltér. A klímaberendezéseken a kW (kilowatt) –ban megjelölt adat nem a klíma energiafogyasztását jelöli, hanem a hűtő vagy fűtő teljesítményét.

  Ez a laikusok számára így elég megtévesztő, mert egy 5 kW (kilowatt) –os klímaberndezés nem fogyaszt el 5 kW (kilowatt) –ot óránként.

  A felvett villamos teljesítmény (W) valójában mindig jóval kevesebb a névleges fűtő-hűtő teljesítménynél. A valós villamosáram fogyasztást külön jelölik a klíma berendezésekhez: áramfelvétel (A), vagy teljesítmény felvétel (W). A mai kor klímaberendezései a kiváló hűtő / fűtő teljesítmény mellett, már kifejezetten energia takarékos megoldásokkal párosulnak.

  Ez már alapvető elvárás. Mindenképpen olyan klímakészüléket válasszon, mely energiatakarékos, hogy ne az áram számlában mutatkozzon meg az olcsóbb klíma berendezés valódi ára!

  A modern inverteres klíma berendézesek fogyasztásai meg sem közelítik a tíz évvel korábbi típusokét! A helyesen kiválasztott inverteres klímák akár 30-40%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a nem inverteres klímák. 

  A klímaberendezés működési ideje és így a villamos áram fogyasztása attól is függ, hogy:

  • Inverteres, vagy nem inverteres klíma készülékkel rendelkezel e?
  • Milyen minőségű a klímaberendezés?
  • Rendszeresen karban van-e tartva a klímaberendezés?
  • Milyen hűtő / fűtőteljesítményű klíma készüléket vásárolsz, milyen méretű helységhez?
  • Milyen hőmérséklet van a szabadban, és a helyiségben?
  • Milyen minőségű a ház hőszigetelése, milyenek a nyílászárók?
  • Milyen eszközök vannak a helységben amik hőt terelmelhetnek pl számítógépek, nagy teljesítményű nyomtatók, stb.

  A COP (Coefficient of Performance, a klímaberendezés teljesítmény mutatója), ami  leírja a befektetett és az előállított energia mértékét. Ez a hatékonyság mérőszáma. COP = előállított energia / befektetett energia.

  Ez a mérőszám eltérhet a valós fogyasztástól, mert az inverteres klímák a befektetett és a környezetből kívont energiával együtt kapott energiával képesek felfűteni a helységet, ezért a valós felhasználás lehet hogy kedvezőb lesz mint az ígért. Ez természetesen fordítva is igaz lehet, mert ez az érték változik a külső és a belsőhőmérséklet hatására is. Minél nagyobb a hőmérséklet különbség annál kisebb lesz a COP és ugyanez igaz fordítva is.

  Honnan tudhatjuk meg a konkrét klíma fogyasztási adatait?  

  Minden klíma esetében a kalkulációt meghatározó EU-s rendelet szerint az éves energiafogyasztást a termékadatlapokon kW/év formátumban lehet megtalálni, hűtési és fűtési célra is lebontva. De egy átlagos klíma esetében a szezonális időszakra lebontva kb 4 – 6.000 Ft ba kerül az éves fogyasztás, ami sok esetben kevesebb mint amennyit egy háztartási hűtőberendezés fogyaszt el.

  Pontos adatokhoz mindig keresd a klímaberendezésen a  kW/év adatot,  vagy vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk!