0
Kosár0 HUF

  A kosár üres.

  Összesen : 0 HUF

  MENÜhelloklima      
  0
  ...

  Klíma Fűtésre

  FŰTÉS KLÍMÁVAL  - A PRAKTIKUS MEGOLDÁS - az Ön otthonában

  Itthon még nem annyira ismert a lakosság körében a klíma berendezéssel történő fűtés.

  Egyáltalán nem túlzás kijelenteni, hogy a klímákkal kapcsolatban a három leggyakoribb tévhit a következő:

  1. Csak hűtésre való
  2. Drága vele fűteni.
  3. Környezetszennyező.

   

  https://helloklima.com/blog/klima-futesre/34Előljáróban a legfontosabb előnyök klímával való fűtésnél:

  • Egy rendszerrel megoldódik a hűtés és fűtési igény is.
  • Gyorsabb felfűtést eredményez
  • Kisebb hőingadozás
  • Nincs szükség kémény építésére
  • Tisztítja is a levegőt

  Sokan már felismerték a lehetőségét, hogy egyszerűen és tisztán lehet a légkondicionálóval fűteni. Nagyon gazdaságosak a jelenlegi inverteres klímaberendezések. Előfordult, hogy ügyfeleink véletlen kezdték el használni a készülék ezen funkcióját úgy, hogy nem is tudták a légkondi alkalmas erre is. A jelnleg  forgalomban lévő klímák nagy része erre alkalmas.

  Ez a fűtési forma gazdaságosabb az összes egyéb fűtési típussal szemben. Áramfogyasztása a készülékhez mellékelt energia táblázatban pontosan követhető és kiszámítható. 15-20 százalékkal hatékonyabb mint más fűtési rendszerek.

  Miért ilyen hatékonyak a fűtésre optimalizált klímák?

  Ezek a klímaberendezések más elven működnek, mint egy gázkazán vagy elektromos radiátor. A hagyományos olajradiátorok az elektromos áramot egy fűtőszál segítségével alakítják át hőenergiává. Ez gyakorlatban nagyjából egy az egyben történő energialeadásra elegendő, azaz a készülék 1kW elektromos energiából fog előállítani 1kW hőenergiát.

  Ezzel szemben a fűtésre alkalmas klímák hőszivattyús elven működnek, ami ennél négyszer, akár ötször jobb hatásfokot biztosít. Lásd Gree Comfort X 4,1!

  Mi is az a levegő-levegő hőszivattyú és miért gazdaságos?

  A hőszivattyúk működési elve, hogy egy adott közegből egy másikba szállítják a hőenergiát. A klímaberendezés egy levegő-levegő hőszivattyú, ami hűtési üzemmódban a benti levegőt a hőcserélő segítségével lehűti, fűtési üzemmódban pedig felfűti. Az ezen áthaladó levegő hőmérséklete megváltozik és ennek a kellemes hatását érezhetjük a szobában.

  A klímában speciális hűtőközeg van, ez egy speciális vegyület, ami átalakul cseppfolyósból gáz halmazállapotba és fordítva, így alkalmas a hő elvezetésére. Hűtés üzemmódban a lakás meleg levegőjét a hűtőközeg hűti le, ami így felmelegedve gáz halmazállapotban távozik a kompresszorba, ahol ez a gáz összepréselődik. A gáz ezáltal sokkal sűrűbb lesz, azonban a felhalmozódott hőenergiát megőrzi. Ez a forró és sűrű gáz a kinti közegbe kerülve leadja ezt a hőenergiát, és immár lehűlt állapotban kerül vissza a rendszerbe ahol a benti tér hűtését segíti.

  Ugyanez a folyamat játszódik le a fűtés során is, azonban ekkor a kompresszor segítségével felhalmozott hőenergia a lakás levegőjét fogja felfűteni, egyszerű de nagyon kifinomult rendszer.

  Ez a példa igazolja, hogy a klímával való fűtésnél az elektromos áram csupán a rendszer működését biztosítja, nem pedig közvetlenül a hő előállításáért felelős. Így lehetséges az, hogy egy jó minőségű légkondicionáló készülék akár négyszer-ötször hatékonyabban fűthetünk, mint egy villanyradiátorral. Ezt jelenti a SCOOP érték. De erről később olvashat.

  Érdemes lehet váltanom a klímával való fűtésre?

  Az előbbi példa bizonyítja, hogy egy elektromos radiátorhoz képest mennyivel hatékonyabbak a klímák. De mi lehet a helyzet a gázfűtéssel?

  Egy modernebb gázfűtéshez képest 10-15%-os megtakarítást érhetünk el, ez esetben nem érdemes váltani hűtő- fűtő klímaberendezésre, mert a megtérülési idő akár tíz év is lehet.

  Mikor érdemes mégis klímát használni gáz helyett?

  Új építésű házaknál érdemes kiépíteni ezt a rendszert, hiszen a berendezés biztosítja a nyári és téli komfortot, emellett a gázfűtés kiépítési költsége akár a kétszerese is lehet a klíma telepítésének.

  De jó választás ha egy ingatlanban nem elérhető a gáz és költséges lenne a kiépítése, vagy a kémény kiépítésénél merülnek fel problémák.

  A fűtős klímák sok apró kiegészítő funkciót is betölthetnek. 

  Lehetséges, hogy már van egy modern gázfűtésünk, ám klimatizálni szeretnénk az ingatlanunk. Ekkor lehet elgondolkozni egy jó minőségű, fűtésre is optimalizált klímarendszeren. Így az esetben kevesebb plusz ráfordítással kell számolnunk.

  És itt jön képbe a klímás fűtés által nyújtott leghasznosabb lehetőség, a temperáló fűtés.

  Ez esetben a hagyományos fűtési rendszert használja a hétköznapokban, de e mellett a légkondicionálóval rásegítő fűtést tud végezni az éppen használatban lévő helyiségben. Ezt érdemes akkor használnunk, amikor csak egy- kettő helyiséget használunk a nap folyamán, ez  lehet a nappali vagy a konyha is, de ezek mellett nem szeretnénk az egész házat felfűteni feleslegesen.

  Ezzel nagyban csökkenthető a fűtés számla, mivel csak helyiségenként fűt, nem pedig a teljes ingatlant. Sok esetben előfordul, hogy egy személy szinte feleslegesen fűt fel egy nagyobb ingatlan mert nem tudja egységenként fűteni, erre is jó a hőszivattyús klímaberendezés.

  Fűtés az átmeneti időszakban -az átmeneti időszakokban is használjuk a klímát a hagyományos gázfűtés helyett. Ilyenkor tudjuk ugyanis elérni a legjobb hatásfokot ilyen készülékekkel.

  Minden klímaberendezés megfelelő a fűtésre?

  A hagyományos berendezéseken is előfordul fűtés funkció, de ezen típusok nem alkalmasak arra, hogy a teljes téli időszakot végigfűtsék és az átmeneti időszakban sem kifejezetten gazdaságosak. Ennek az az oka, hogy minél hűvösebb van kint, annál jobban romlik a hatásfokuk. Általában +5 fokig használhatóak, ez alatt drasztikusan csökken a teljesítményük.

  Az alap készülékeknél ez nem azt jelenti, hogy -15 foknál kikapcsol a készülék és fűtés nélkül maradunk. A megadott bivalencia érték azt jelöli, hogy milyen hőmérsékletig képesek gazdaságosan működni. Nagyobb hidegek esetén elkezd jelentősen romlani a hatásfokuk. Szerencsére itthon a -15 fok is nagyon ritka, így emiatt semmiképp sem kell aggódnunk, de a stabil működéshez ajánlott a fűtésre optimalizált klímaberendezés választása, főleg a vidéki völgyekben, hegyek mellett. Általában -7°C fokon már kevesebb, mint a gyári érték felével lehet kalkulálni. Az igazán jó gyártók éppen ezért adják meg a berendezéseik fűtési görbéjét a nyilvánosság számára, hiszen ott feketén-fehéren kiderül, hogy mit is tud valójában.

  Az igazi fűtésre optimalizált klímák -15 fok alatt is képesek gazdaságosan biztosítani a lakás fűtését, akár a teljes fűtési időszak alatt is. Vannak típusok, amik a -20,-30 fokban is zavartalan működésre képesek, alacsony költségek mellett. Itt már a készülékek A+++ energia hatákonysággal működnek, így pénztárca barát ez a fűtési rendszer.

  A hűtő -fűtő inverteres készülékek úgy vannak kialakítva, hogy nagyobb hatásfokkal működjenek, mint alap társaik. Nagyobb hőcserélők, ventilátorok és kompresszor jellemzőek rájuk. Emellett műszaki adottságaiknál fogva könnyedén megbirkóznak a lecsapódott folyadék fagyásával is. Ezt egy beépített leolvasztó mechanika biztosítja, ami egy néhány perces leállás során az előállított meleg levegőt a készülék fagymentesítésére használja fel. Így biztosított a problémamentes működés egész télen.

  A fűtésre optimalizált klímák nagyobb hőcserélő felülettel rendelkeznek, ezért mind a kültéri, mind pedig a beltéri egységek valamivel nagyobbak is lehetnek hagyományos társaikénál.

  Az általunk forgalmazott klímák szinte mindegyike alkalmas az átmeneti vagy akár a teljes téli időszak fűtésére, készülékek listája itt található.https://helloklima.com/klima-futesre/

   Mit jelent a COP, SCOP érték és miért fontosak?

   A COP érték az elektromos fűtésre alkalmas készülékek egyik legfontosabb adata. Az angol coeffiecient of performance kifejezésből ered. Magyarul jósági fokként nevezik.

  Klíma fűtésre gazdaságosan - jó COP érték, jó energiafelhasználás.

  Ez az érték egy arányszám, ami azt mutatja meg, hogy az adott készülék mennyire hatékonyan tudja felhasználni az energiát. A COP érték 1kW felvett energiával leadott hőenergia mértékét jelöli. Az elektromos radiátoroknál ez az érték 1 környékén mozog, azaz 1kW elhasznált áramból 1kW hőenergiát tudnak előállítani.

  Az SCOP érték az egész év alatt megállapított jóságfokot jelenti, ahol figyelembe vették az átlagos hőmérséklet alapján a -15 és a +10 fokot is a téli szezonban.

  Magasabb COP és SCOP érték esetén a fűtés nagyobb hatásfokkal működik, és gazdaságosabban használja fel az energiát. A fűtésre alkalmas klímáknál ez az érték 4 körül lehet, de a minőségibb készülékeknél akár az 5.5-ös SCOP érték sem számít ritkának. Itt már ötszörös a megtérülése a villanyfűtéssel szenben.

  A jelenlegi gázárak mellett kijelenthetjük, hogy ha egy hőszivattyús klíma COP értéke eléri a 2.75-ös értéket, akkor gazdaságosabban használható, mint egy gázfűtés. A kedvezményes GEO és H tarifák esetén már 3-es COP értékkel is gazdaságosan használható a légkondicionálós fűtés a szezonban.

  Fontos megjegyezni, hogy a COP érték egy adott hőmérsékleten mért összeg. A klímás fűtés tényleges hatásfoka függ a kinti levegő hőmérsékletétől is. Ennél pontosabb képet ad a manapság használt SCOP vagyis szezonális jósági fok. Itt már számításba veszik a hidegebb és melegebb napok számát is.

  Kedvezményes tarifák a szolgáltatóktól, H és GEO tarifa!

  A klímával való fűtésben a készülék kizárólag a működtetésére használja fel az elektromos áramot, nem a tényleges fűtésre!! Ezért lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos fűtési rendszerek.  A környezetvédelem mellett a pénztárcánknak is jót tesz. Itthon az áramszolgáltatók által H tarifa és GEO tarifa igényelhető, mellyel kedvezményes áramot kaphatunk a rendszeren keresztül, így az amúgy is hatékony készülékünket még jobban megéri használni.

  A fűtési időszakban tud kedvezményt biztosítani a szolgáltató, ez október 15-től április 15-ig lehetséges. Ebben a 6 hónapban mindegyik szolgáltatónál lehetséges H tarifát igényelni azon hősszivattyús berendezésekre, amik SCOP értéke meghaladja a 4-es értéket. Ehhez szükséges a telepítő szakember igazolása a készülék hatékonyságával kapcsolatban.

  A H tarifa az ország teljes területén igényelhető a GEO tarifa pedig az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatónál áll rendelkezésünkre. Ezekkel akár 30%-ot is spórolhatunk a villamosáram árából. Itt a legfontosabb információ, hogy a szolgáltató által telepített almérőn átfolyt áramra jár kizárólag a kedvezmény.

  Ami még fontos, hogy a GEO tarifát használóknál napi kétszer kettő óra beütemezett szünet van, amíg fűtés nélkül maradunk. Így érdemes körültekintően megtervezni a rendszert.

  A klímás fűtés további előnyei:

   Elmondhatjuk, hogy a klímával való fűtés számos kényelmi funkciót biztosít a felhasználónak:

  A legfontosabb talán, hogy egész évben élvezhetjük a kellemes hőmérsékletet otthonunkban. Ugyanazzal a rendszerrel télen fűtünk, nyáron pedig hűtünk.

  Emellett mindig szabályozhatjuk az elérni kívánt hőmérsékletet, nem kell folyamatosan állítgatnunk a gázkazánt. Elég, ha a készüléken beállítjuk az elérni kívánt hőmérsékletet, és az megfelelően szabályozza a fűtést. A jelenleg kapható kászülékek 80%-a már Wifi-vel vagy Wifi előkészítéssel vásárolható, így okos telefonunkkal is írányithatjuk a készüléket bárhonnan.

  Nincs is annál komfortosabb, mint a munkahelyünkön bekapcsoljuk az applikáción keresztül a légkondit, és amire haza érkezünk a kívánt hőmérséklet vár ránk. Nem kell begyújtanunk és várnunk hogy felmelegedjen a lakásunk, a klímák azonnali meleget- hideget tudnak biztosítani.  Beállíthatjuk akár, hogy esténként melegebb legyen, vagy hogy amíg a munkában vagyunk ne fűtsön feleslegesen a készülék, így biztos nem felejtjük úgy sosem a fűtést. 

  Milyen hatással van a klíma az ingatlan levegőjére?

  A modern készülékek légszűrőkkel rendelkeznek, így a lakás levegője is tisztább a klímák használatával. Emellett párátlanítóként is funkcionálnak. Ezzel csökkenthetjük a lakásban előforduló penészt is.

  A légszűrők minősége is fontos szempont lehet a készülék kiválasztásánál, hiszen egyes szűrők csupán a port fogják meg, mások pedig a különböző baktériumokat és mikroorganizmusokat is kiszűrik a levegőből.

  Fontos, hogy a klímákban a lecsapódó nedvesség nagyon jó táptalaj a különböző penészgombáknak és baktériumoknak. A modernebb szűrők ezért különböző antibakteriális megoldásokat használnak. Ennek ellenére azonban elengedhetetlen, hogy megfelelő gyakorisággal ellenőriztessük mind a készüléket, mind pedig a szűrőket erre alkalmas regisztrált szakemberrel.

  Gyors és olcsó kiépítés szinte bárhol!

  Korábban említettük, hogy a klíma rendszerek kiépítése, telepítése sokkal egyszerűbb és gyorsabb mint egy gázfűtés telepítése. Nem szükséges hónapokat várnunk a különböző tervekre engedélyekre sem. Emellett fele annyi költségből jön ki egy klímás fűtés telepítése, mint egy általános gázfűtés kiépítése, és nem utalsó szempont, hogy szervízköltsége elenyésző.

  Milyen gyakran kell karbantartani a klímaberendezésünket?

  Figyelembe kell vennünk, hogy minden klíma rendszert folyamatosan karban kell tartanunk a forgalmazó szerinti meghatározott időszakonként. A hagyományos klímákat évente egyszer elég, de a fűtésre optimalizált légkondicionálókat mind a hűtési, mind pedig a fűtési szezon előtt ellenőriztettnünk kell szakemberrel, megelőzve a teljesítmény romlását a légkondicionálónak.

  Tényleg olcsóbb klímával fűteni, mint gázzal?

  Az esetek többségében igen. Elsősorban a klíma készüléktől függ, fontos a megbízható minőség kiválasztása, az igényeknek megfelelően, fűtésre csak fűtésre optimalizált készüléket érdemes választani, mivel igen komoly szerepe van a külső hőmérsékletnek is a gazdaságos üzemeltetésben. Minél alacsonyabb a kinti hőmérséklet, annál rosszabb a hatásfoka a légkondicionálónak. Ezért kérje szakember tanácsát minden fontosabb kérdésben.

  Őszi és tavaszi időszakban az összes légkondi költséghatékonyan üzemeltethető fűtésben, de a hideg, téli hónapokban 0 fok körül már túl költséges lehet a fűtést üzemeltetni az egyes fűtésre nem optimalizált alap készülékek esetében. A fűtésre optimalizált készülékek itt működnek a leghatékonyabban. 

  Sokan igyekeznek téliesíteni meglévő klimaberendezésüket, utólagos cseptálcával és egyéb kiegészítőkkel, amely jó megoldás lehet, de ne feledjük el ez nem gyári kiegészítő, nem volt pontos számítás és tesztelés a gyártó részéről a hatékonysággal kapcsolatosan.

  Minden fűtésre optimalizált klíma választható több kategória szerint, Energia hatékonyság, kiegészító berendezések a készülékben. 

  Nézzünk egy pár darab ilyen készüléket:

  Gree Comfort X, a készülék A++ hűtő és A+ fűtő értékkel rendelkezik, Scop 4, működése -20 fokig lehetséges. Ezzel a belépő szintet képviseli a hőszivattyús klímák kinálatában.

  Daikin Comfora Nordic, a készülék A++ hűtő és A++ fűtő értékkel rendelkezik, Scop 4,9, működése -25 fokig lehetséges. Ezzel közép kategóriát képvisel a hőszivattyús klímák területén

  Coper and Hunter (Gree) Artic, a készülék A+++ hűtő és A+++ fűtő értékkel rendelkezik, Scop 5,1, működése -30 fokig lehetséges. Ezzel a felső kategóriát képviseli a hőszivattyús klímák között.

  Amint látható a készülékek energia besorolása a Scop értékkel arányosan nő, így annál gazdaságosabb, minél magasabb a Scop és a A++ értéke a készüléknek. Ezen érték különbségek csak hósszútávon térülhetnek meg.

  Minden telepítés előtt kérje ki véleményünket, sok tényező befolyásolja hogy milyen készülék is a megfelelő egy ingatlanba. Egy belvárosi lakás fűtésére elegnedő egy belépő modell -20 fokos fűtési kapacitással. Ezzel ellentéstben a szelesebb vidéki völgyfaluban érdemes a biztos -30 fokos fűtési kapacitással rendelkező készüléket választani, mivel ott lehetnek fagyosabb esték, és itt fontos a stabil és gazdaságos működés.

  Minden felmerülő kérdését tegye fel nekünk bizalommal- Helloklima.com - légkondicionálók hűtésre-fűtésre!