0
Kosár0 HUF

  A kosár üres.

  Összesen : 0 HUF

  MENÜhelloklima      
  0
  ...

  Fali vagy mobil klíma: ez itt a kérdés!

  fali-vagy-mobil-klimaKlíma vásárlás előtt rengeteg átgondolandó szempont adódik, amit a döntés során ki kell pipálni a listáról: igényeink, a lakásunk adottságai és költségvetésünk mind olyan paraméterek, amelyekhez igazodnunk kell, így nem bökhetünk rá az első szimpatikus modellre, ami szembe jön a világhálón. Az egyik első dilemma általában, hogy fali vagy mobil klíma lesz a megfelelő választás? Ennek feloldásában segít mai cikkünk - begyük végig együtt a szempontokat, hogy kiderüljön, fali vagy mobil klíma az ideális az Ön számára!

  Költségek

  Amikor fali vagy mobil klíma között kell dönteni, az egyik leggyakoribb érv, ami a mobil klíma mellett feljöhet, az az ár. Tény, hogy a mobil klíma költségei sok esetben csak a felét  teszik ki egy fali klímáénak: egyrészt a készülékek ára jóval alacsonyabb, másrészt pedig mobil klíma esetén nem kell számolnunk a beszerelés díjával. A döntés tehát igen egyszerű lenne, ha csupán ennyi különbség lenne a két típus között: a “fali vagy mobil klíma legyen”- dilemma azonban ennél több összetevős. Nézzük, mit érdemes még figyelembe venni!

  Áramfogyasztás

  Általánosságban elmondható, hogy amennyi összeget megtakaríthatunk a mobil klímával, annak hamarosan a többszörösét fogjuk elkölteni áramszámla formájában. A mobil klíma ugyanis jóval többet fogyaszt, mint fali társa: akár 2400 watt áramot is felvesz, és cserébe ugyanennyi hőenergiát kapunk. Ha ragaszkodnánk a mobil megoldásokhoz, kicsit mélyebben a zsebbe nyúlva ideális megoldás lehet az ún. kétcsöves mobil klíma, ami már gégecsővel működik: az egyik a kültéri levegőt szívja be, a másik a lehűtött “végterméket” fújja ki.

  A modern, inverteres fali klímák mellett szól, hogy - a ma is élő tévhitekkel ellentétben - fogyasztásuk igen kedvező, hiszen a felvett elektromos energiának a többszörösét (akár négyszer többet) adják le hűtött vagy fűtött levegő formájában. Ez akkor is nagy előny, ha kifejezetten csak nyári klímát keres: de a fali klíma kedvező fogyasztását mi sem bizonyítja jobban, minthogy a fűtő klíma használóit az áramszolgáltatók kedvezményes díjszabással “jutalmazzák”. Az áramfogyasztás tehát fontos szempont a fali vagy mobil klíma kérdésében.

  Teljesítmény

  A mobil klíma csakis akkor ideális választás, ha a hűtendő helyiség kis méretű és nem éri túl sok napfény, hiszen teljesítménye igen korlátozott. A fali klíma ezzel szemben - típustól függően - akár 60 négyzetméternyi teret is képes hatékonyan hűteni, fűteni.

  Mozgathatóság

  Ez az a szempont általában döntő a fali vagy mobil klíma között vacillálók között, hiszen rámutat valódi igényeinkre. Értelemszerű, hogy ezt a kategóriát nevéből adódóan a mobil klíma nyeri: egyszerűen áttelepíthető egyik helyről a másikra. Különösen akkor lehet fontos a mobilitás, ha tudjuk, hogy a készüléket nem használnánk kifejezetten sokszor, de felváltva több helyiségben is szükség lenne rá. Tipikusan ilyen eset lehet például a nyaraló.

  Helykihasználás

  A következő kérdés, ami felmerül, hogy a fali vagy mobil klíma foglal több helyet? A válasz röviden annyi lenne: attól függ. Hosszabban kifejtve a lakótérben elfoglalt hely szempontjából abszolút a fali klíma a nyerő: esetében egy viszonylag kis méretű, diszkrét megjelenésű beltéri egység foglal majd helyet az egyik oldalfal felső harmadában, míg a mobil klíma helye a padlón van, és meglehetősen robosztus készülékről beszélhetünk. A fali klímánál azonban kint kell gondoskodnunk a helyről: a nagyméretű kültéri egységet általában a falra, esetleg az erkélyre, teraszra szokták helyezni.

  Zajszint

  Legyen fali vagy mobil klíma, a szoba légkondicionálása során valamennyi zajjal számolnunk kell. Ám nem mindegy, mennyivel! Egy fali klíma 18-20 decibeles finom zümmögését csak teljes csend esetén lehet hallani, a mobil klíma 65 decibeles zúgása viszont egy porszívó zajszintjével vetekszik.

  Telepítés

  Mindegy, hogy fali vagy mobil klíma készülékre esik a választás, az a biztos, ha a telepítést szakemberre bízzuk! Fali klíma esetén ez evidens, hiszen itt fal átfúrásával is kell számolnunk - de mobil klíma beszerelése közben is adódhatnak olyan kihívások, amelyekkel egy profi jóval könnyebben megküzd.

  Kényelem

  Fali vagy mobil klíma készüléket általában kényelmi szintje növeléséért választ az ember, így ne hagyjuk ki ezt a szempontot sem! A fali készülékek az egyszerű hűtés-fűtésnél jóval többre képesek: egyre több modellt lehet wifi és alkalmazás segítségével a világ bármely pontjáról irányítani, ráadásul igen fejlett, akár asztmabiztos légszűrő rendszerek közül választhatunk, ha a fali klímák választékát böngésszük.

  Fali vagy mobil klíma vásárlás előtt áll, és jól jönne egy szakértő csapat segítsége a döntésben? Keresse a Hello Klímát!