0
Kosár0 HUF

  A kosár üres.

  Összesen : 0 HUF

  MENÜhelloklima      
  0
  ...

  Fali vagy mobil klíma: ez itt a kérdés!

  fali-vagy-mobil-klimaKlíma vásárlás előtt rengeteg átgondolandó szempont adódik, amit a döntés során ki kell pipálni a listáról: igényeink, a lakásunk adottságai és költségvetésünk mind olyan paraméterek, amelyekhez igazodnunk kell, így nem bökhetünk rá az első szimpatikus modellre, ami szembe jön a világhálón. Az egyik első dilemma általában, hogy Split vagy mobil klíma lesz a megfelelő választás? Ennek feloldásában segít mai cikkünk - begyük végig együtt a szempontokat, hogy kiderüljön, fali vagy mobil klíma az ideális az Ön számára!

  Költségek:

  Amikor Split vagy mobil klíma között kell dönteni, az egyik leggyakoribb érv, ami a mobil klíma mellett feljöhet, az az ár. Tény, hogy a mobil klíma költségei sok esetben csak a felét  teszik ki egy fali klímáénak: egyrészt a készülékek ára jóval alacsonyabb, másrészt pedig mobil klíma esetén nem kell számolnunk a beszerelés díjával. A döntés tehát igen egyszerű lenne, ha csupán ennyi különbség lenne a két típus között: a “fali vagy mobil klíma legyen”- dilemma azonban ennél több összetevős. 

  Áramfogyasztás: Általánosságban elmondható, hogy amennyi összeget megtakaríthatunk a mobil klímával, annak hamarosan a többszörösét fogjuk elkölteni áramszámla formájában. A mobil klíma ugyanis jóval többet fogyaszt, mint fali társa: akár 2400 watt áramot is felvesz, és cserébe ugyanennyi hőenergiát kapunk. Ha ragaszkodnánk a mobil megoldásokhoz, kicsit mélyebben a zsebbe nyúlva ideális megoldás lehet az ún. kétcsöves mobil klíma, ami már gégecsővel működik: az egyik a kültéri levegőt szívja be, a másik a lehűtött “végterméket” fújja ki.

  A modern, inverteres split klímák mellett szól, hogy - a ma is élő tévhitekkel ellentétben - fogyasztásuk igen kedvező, hiszen a felvett elektromos energiának a többszörösét (akár négyszer többet) adják le hűtött vagy fűtött levegő formájában. Ez akkor is nagy előny, ha kifejezetten csak nyári klímát keres: de a fali klíma kedvező fogyasztását mi sem bizonyítja jobban, minthogy a fűtő klíma használóit az áramszolgáltatók kedvezményes díjszabással “jutalmazzák”. Az áramfogyasztás tehát fontos szempont a fali vagy mobil klíma kérdésében.

  Teljesítmény: A mobil klíma csakis akkor ideális választás, ha a hűtendő helyiség kis méretű és nem éri túl sok napfény, hiszen teljesítménye igen korlátozott. A fali klíma ezzel szemben - típustól függően - akár 60 négyzetméternyi teret is képes hatékonyan hűteni, fűteni.

  Mozgathatóság: Ez az a szempont általában döntő a fali vagy mobil klíma között vacillálók között, hiszen rámutat valódi igényeinkre. Értelemszerű, hogy ezt a kategóriát nevéből adódóan a mobil klíma nyeri: egyszerűen áttelepíthető egyik helyről a másikra. Különösen akkor lehet fontos a mobilitás, ha tudjuk, hogy a készüléket nem használnánk kifejezetten sokszor, de felváltva több helyiségben is szükség lenne rá. Tipikusan ilyen eset lehet például a nyaraló.

  Helykihasználás: A következő kérdés, ami felmerül, hogy a Split vagy mobil klíma foglal több helyet? A válasz röviden annyi lenne: attól függ. Hosszabban kifejtve a lakótérben elfoglalt hely szempontjából abszolút a fali klíma a nyerő: esetében egy viszonylag kis méretű, diszkrét megjelenésű beltéri egység foglal majd helyet az egyik oldalfal felső harmadában, míg a mobil klíma helye a padlón van, és meglehetősen robosztus készülékről beszélhetünk. A fali klímánál azonban kint kell gondoskodnunk a helyről: a nagyméretű kültéri egységet általában a falra, esetleg az erkélyre, teraszra szokták helyezni.

  Zajszint: Legyen split vagy mobil klíma, a szoba légkondicionálása során valamennyi zajjal számolnunk kell. Ám nem mindegy, mennyivel! Egy fali klíma 18-20 decibeles finom zümmögését csak teljes csend esetén lehet hallani, a mobil klíma 65 decibeles zúgása viszont egy porszívó zajszintjével vetekszik.

  Telepítés: Mindegy, hogy split vagy mobil klíma készülékre esik a választás, az a biztos, ha a telepítést szakemberre bízzuk! Fali klíma esetén ez evidens, hiszen itt fal átfúrásával is kell számolnunk - de mobil klíma beszerelése közben is adódhatnak olyan kihívások, amelyekkel egy profi jóval könnyebben megküzd.

  Kényelem: Fali vagy mobil klíma készüléket általában kényelmi szintje növeléséért választ az ember, így ne hagyjuk ki ezt a szempontot sem! A fali készülékek az egyszerű hűtés-fűtésnél jóval többre képesek: egyre több modellt lehet wifi és alkalmazás segítségével a világ bármely pontjáról irányítani, ráadásul igen fejlett, akár asztmabiztos légszűrő rendszerek közül választhatunk, ha a fali klímák választékát böngésszük.

  Split vagy mobil klíma vásárlás előtt áll, és jól jönne egy szakértő csapat segítsége a döntésben? Keresse a Hello Klímát!